Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ OSB ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ο Oriented Standard Board ή απλά OSB είναι ανθεκτικό οικονομικό και εύκολο στην επεξεργασία του υλικό που έχει σχεδόν επιβληθεί με τις ιδιότητες του σε πάρα πολλές οικοδομικές εφαρμογές και ιδιαίτερα σε προκατασκευασμένα και μη ξύλινα σπίτια.
Η πλάκα OSB είναι μια πολυεπίπεδη με βάση το ξύλο σύνθετη πλάκα. Τα επιμέρους στρώματα της αποτελούνται από πολύ λεπτά τμήματα ξύλου συνδεδεμένα με πολυμερή κόλλα. Τα τμήματα αυτά στα επιφανειακά στρώματα είναι προσανατολισμένα προς τους μεγάλους άξονες της πλάκας. Η υψηλή αναλογία των τμημάτων (μήκους και του πλάτους 10:1), αυξάνει την αντοχή σε κάμψη της πλάκας στην κατεύθυνση της δέσμης. Τα τμήματα στα στρώματα του πυρήνα διανέμονται συνήθως τυχαία, αλλά μπορεί επίσης να ευθυγραμμιστούν καθέτως. Οι πλάκες OSB προσδίδουν μεγαλύτερη αντοχή σε κάμψη στα πλαίσια των κατασκευών όπου συναρμολογούνται.
Η ιδιότητα του αυτή καθιστά απαραίτητη τη χρήση του στην κατασκευή ξύλινων προκατασκευασμένων κατοικιών που οικοδομούνται σε περιοχές με έντονη σεισμική δράση όπως η χώρα μας. Στην Ιαπωνία τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ή χρήση του πλέον είναι αδιαμφισβήτητη και επιβεβλημένη από τους τοπικούς οικοδομικούς κανονισμούς. Αυτό που κάνει το OSB είναι να δένει κυριολεκτικά όλα τα τμήματα του σκελετού μεταξύ τους και να προσδίδει μεγαλύτερη αντοχή σε οριζόντιες δυνάμεις στο κτήριο.
Το OSB όμως αλλάζει πλέον όλα τα δεδομένα. Μέχρι τώρα η κατασκευή με ξύλινο στατικό φορέα περιοριζόταν σε ισόγειες, διώροφες μέχρι και τριώροφες οικοδομές. Στις 14 Ιουλίου 2009 στη Miki City της Ιαπωνίας το Δίκτυο Αντισεισμικής Μηχανικής και Προσομοίωσης NEES σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κολοράντο(UBC) και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κτηρίων της Ιαπωνίας (JBRI) διεξήγαγε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Ο στόχος της έρευνας ήταν να δοκιμαστεί ο τρόπος κατασκευής με ξύλινο φορέα σε συνδυασμό με OSB σε μεγαλύτερης κλίμακας κτήρια με υψηλότερες απαιτήσεις για κτήρια κατάλληλα για σεισμογενείς περιοχές. Κατασκεύασαν μια πολυκατοικία έξι ορόφων, 23 διαμερισμάτων και 2 καταστημάτων στο ισόγειο πάνω σε μια σεισμική τράπεζα. Η όλη κατασκευή υποβλήθηκε σε προσομοίωση σεισμού 7,5 ρίχτερ. Το κτήριο μετά την μέγιστη αυτή καταπόνηση στον μεγάλο σεισμό των 7,5 ρίχτερ και αφού ταλαντεύτηκε επιτυχώς για αρκετό χρόνο επανήλθε στην αρχική του κατάσταση χωρίς την παραμικρή ζημιά στο στατικό του φορέα. Μετά από αυτό οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας για να επανεκτιμήσουν τους οικοδομικούς κανονισμούς τους . Πρόσφατα Την 1η Απριλίου 2009 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της βρετανική Columbia άλλαξε τον κώδικα κτιρίων και επέτρεψε την κατασκευή έξι ορόφων με ξύλινο σκελετό και χρήση OSB.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΞΥΛΙΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΕ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕ 7,5 ΡΙΧΤΕΡ



ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΕΣΤ ΣΕ ΚΤΗΡΙΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: