Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΑΣ


Θα θέλατε ένα σπίτι με σχεδόν μηδενικό κόστος θέρμανσης;

Έχετε ακούσει για τα Παθητικά Σπίτια ( Passivhaus) ;


Ένα παθητικό σπίτι (Passivhaus) είναι ένα σούπερ μονωμένο ενεργειακά αποδοτικό σπίτι. Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να θέλει κανείς να αποκτήσει ένα παθητικό σπίτι είναι ότι τα σπίτια αυτά έχουν μικρούς λογαριασμούς θέρμανσης, ελάχιστα ίχνη άνθρακα στο περιβάλλον και έχουν ανώτερα επίπεδα  άνεσης  σε σχέση τα συμβατικά σπίτια.

Μεγιστοποίηση των κερδών με την ελαχιστοποίηση των απωλειών

Ο απλούστερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος πραγματικά την ιδιοφυΐα ενός Passivhaus είναι από την άποψη των θερμικών κερδών και ζημιών. Επειδή σε ένα σπίτι παραμένει περίπου σταθερή η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός έτους τα κέρδη θερμότητας είναι ίσα με τις απώλειες θερμότητας ( είναι ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής ).


Τα κέρδη θερμότητας προέρχονται από ένα σύστημα θέρμανσης, τη ζεστασιά του ήλιου και τα εσωτερικά κέρδη από τα πράγματα όπως οι συσκευές και από τους ανθρώπους. Οι απώλειες θερμότητας πραγματοποιούνται μέσα από τους τοίχους, το δάπεδο, την οροφή, τα παράθυρα και τις πόρτες ή μέσω αερισμού με τη μορφή διαρροής αέρα.


Αν ρίξετε μια ματιά στο γραφικό στην κορυφή αυτής της σελίδας, θα δείτε τους τρεις αντιπροσωπευτικούς τύπους των σπιτιών και τα θερμικά κέρδη και ζημίες που θα μπορούσαν να έχουν στη Βόρεια Ευρώπη,  ή σε οποιαδήποτε άλλη εύκρατη ζώνη. Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες θερμότητας είναι ίσες με τα κέρδη. Κοιτάξτε τις απώλειες σε κάθε σπίτι και μπορείτε να καταλάβετε τι κάνει το Passivhaus ιδιαίτερο.


Το σπίτι που διαρρέει (leaky house)είναι ένα σπίτι που διαθέτει συμπαγείς τοίχους χωρίς μόνωση, κακή μόνωση στη στέγη ή την ταράτσα, καμία μόνωση δαπέδου, μονά  τζάμια στα παράθυρα και κακή αεροστεγανότητα.  Για το λόγο αυτό χρειάζεται 300 κιλοβατώρες θέρμανσης για κάθε τετραγωνικό μέτρο του χώρου ετησίως (kWh / m 2 α) μόνο για να μείνει ζεστό.


Το σύγχρονο σπίτι  (modern house) έχει μόνωση στους τοίχους και στη στέγη, διαθέτει ένα μονωμένο δάπεδο, διπλά τζάμια και μια σχετική αεροστεγανότητα. Λόγω της καλύτερης μόνωσης του, χρειάζεται μόλις το μισό για θέρμανση από το σπίτι που διαρρέει ενέργεια, 150 kWh / m 2 a, για να διατηρήσει μια παρόμοια εσωτερική θερμοκρασία.


To Παθητικό σπίτι (Passivhaus) έχει εξαιρετική μόνωση σε όλα τα στοιχεία του, τριπλά τζάμια στα παράθυρα τα οποία βλέπουν τον Νότο για να μεγιστοποιήσετε τα ηλιακά κέρδη, και είναι τόσο αεροστεγές που χρησιμοποιεί ένα σύστημα εξαερισμού για να κρατήσει τον αέρα φρέσκο. Χρειάζεται μόλις 15 kWh / m 2 για θέρμανση, μέρος της οποίας προέρχεται από την ανάκτηση θερμότητας στο σύστημα εξαερισμού.
Λόγω αυτών των ιδιοτήτων το Παθητικό Σπίτι  έχει ένα μικρό κόστος της θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι έχει επίσης μικρό αποτύπωμα άνθρακα. Υπάρχουν  πάνω από 30.000 Παθητικά Σπίτια σε  όλο τον κόσμο. Μπορούν να κατασκευαστούν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Μπορούν να είναι νέες κατασκευές ή παλαιοτέρα σπίτια που ανακαινίστηκαν ενεργειακά, και να έχουν την ίδια αξία σε όλα τα κλίματα κρύα και θερμά.  

Όχι μόνο μόνωμένα αλλά και πάρα πολύ άνετα

Ένα Παθητικό Σπίτι είναι ένα περίεργο μίγμα επιστήμης και  κοινής λογικής. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε μια Passivhaus κοστίζει ελαφρώς περισσότερο από ότι σε ένα συμβατικό σπίτι. Για να κτίσουμε ένα νέο Παθητικό Σπίτι, ή να αναβαθμίσουμε ένα παλιό σε Παθητικό πρέπει οι εργασίες και τα υλικά να πληρούν το πρότυπο του Passivhaus, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και καλή γνώση του βιοκλιματικού σχεδιασμού από τον μελετητή και ειδικές γνώσεις από τους αναδόχους που πρέπει να εξασφαλίσουν την αεροστεγανότητα και την μείωση των θερμικών γεφυρών.  

Είναι εύκολο να δούμε το πρόσθετο κόστος ενός παθητικού Σπιτιού αλλά και  την απόσβεση πραγματοποιώντας την Παθητική μελέτη, αλλά τα πραγματικά κέρδη ενός Παθητικού σπιτιού δεν περιορίζονται στο οικονομικό όφελος. Η μεγάλη θερμική άνεση η ελεγχόμενη υγρασία και ο φρέσκος φιλτραρισμένος αέρας καθ όλη τη διάρκεια του 24ωρου είναι πλεονέκτημα ανεκτίμητα και γίνονται αντιληπτά μόνο από ους χρήστες των σπιτιών αυτών.